Booming Amsterdam De aanleg van de grachten in de Gouden Eeuw. Tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam, 15 februari – 26 mei 2013          

Hartlijnen in het donker

In de tentoonstellingszaal gaat het hard. De wanden zijn klaar, en nu worden de kaarten, tekeningen en prenten opgehangen. Op verschillende plaatsen zijn medewerkers aan het werk. Een laserwaterpas maakt fluorescerende rode lijnen op de wanden. Een geheimzinnig effect in de halfdonkere ruimte.

Het profiel van Pieter van der Keere uit 1614-1618 wordt opgehangen.

Niet ver van de ingang wordt het enorme profiel van Pieter van der Keere op zijn plaats gehangen. Het is een unieke prent van de haven van Amsterdam in 1614-1618. Heel voorzichtig wordt de reusachtige voorstelling (ruim twee meter lang) op de wand bevestigd. Voor het team een moment van uiterste concentratie.

Even verderop zijn twee collega’s tekeningen van grachtenhuizen aan het ophangen. Een van hen is Sjaak Groot, medewerker archief- en collectiebeheer.

‘Ik ben nu aan de tuinzijde aan het hangen, samen met Pieter. Die is stagiaire van de Reinwardt Academie en komt hier het vak leren. Als we aan het werk zijn kijk ik niet echt naar een object. Ik kijk naar hoe we het gaan hangen. Het genieten komt later.

De lijsten komen op de gemiddelde kijkhoogte van een mens. Dat heet de hartlijn. Die zit op 1.60 meter. Met een laserwaterpas zetten we die uit op de wanden. De volgorde is van te voren bedacht door de ontwerpers. Ik heb wel eens twijfels, dan vraag ik: willen jullie dat echt? Dan krijg ik antwoord, bevredigend of onbevredigend, maar er zit wel een gedachte achter. Wat ik doe is niet alleen maar uitvoeren. Je wil dat het mooi hangt. Ook voor de bezoekers. Ik vind ontzettend leuk om te zien hoe in de tentoonstellingsruimte elke keer weer iets nieuws ontstaat. Daar ben ik echt trots op.

Als er geen tentoonstelling ingericht wordt ben ik depotbeheerder. Ik zeg altijd maar: ik houd me bezig met het plaatsen van archieven. Ja, dat is 47 kilometer, ik weet hoeveel duizenden planken er in de depots zijn, en waar.’

Oude tekeningen worden recht gehangen met behulp van een laserwaterpas. De horizontale lijn is de hartlijn.

8 februari 2013 | Filed under Geen categorie.

Reacties zijn gesloten.