Booming Amsterdam De aanleg van de grachten in de Gouden Eeuw. Tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam, 15 februari – 26 mei 2013          

Bouwen aan Booming Amsterdam

Medewerker Serge Markx maakt aantekeningen voor artikel ‘Bouwen aan Booming’

In de tentoonstellingsruimte aan het einde van de publiekshal van het Stadsarchief is volop bedrijvigheid. Er staan ladders, potten verf en tafels kriskras door de ruimte. Twee mannen zijn hard aan het werk. Ze schilderen de wanden. Tegen de achterwanden zijn enorme blow-ups geplakt, sterk uitvergrote afbeeldingen. De spanning loopt op; over twee weken opent de tentoonstelling. Dan moeten de 120 objecten keurig hangen met de uitleg erbij. Er gebeurt veel achter de schermen.

De Gouden Eeuw binnenstappen
De wand meteen links naast de ingang bestaat uit een blow-up van de Dam rond 1650. De mensen zijn bijna levensgroot, je krijgt het gevoel dat je zo de Gouden Eeuw kunt binnenstappen. Je ziet Amsterdamse beurshandelaren met zwarte mantels en grote hoeden en oosterse kooplieden met tulbanden. Links het stadhuis – het huidige Paleis – in aanbouw. Rechts de drukke, levendige haven van het Damrak die eindigt bij de Dam. Dit deel van de tentoonstelling gaat over de overvolle wereldstad. De stadsuitbreiding was hard nodig.

In de modder
De lange achterwand wordt in beslag genomen door enorm vergrote ets van de aanleg van de grachten ter hoogte van de huidige Blauwbrug over de Amstel bij de huidige Stopera. Rechtsonder loopt een marskramer met een grote mand op zijn rug, vergezeld door zijn hond, richting de stad. Overal staan metershoge staken die aangeven waar de nieuwe grachten gaan komen; het is werk in uitvoering. Even verderop zien we mannen werken in de modder; zij graven de grachten. Het is het begin van de uitbreiding bij de Herengracht en de Vijzelstraat, dus vlakbij waar nu het Stadsarchief staat. Dit deel van de tentoonstelling gaat over de ‘stad op papier’; over de kaarten van de stadsvergroting.

De vormgeving met de spectaculaire wanden is bedacht door grafisch ontwerpbureau MV LevievanderMeer. Medewerkers van Rijnja Repro zorgen voor de bouw.

Zsolt Kamarás uit Hongarije schildert met een verfroller zorgvuldig een wand. Zsolt:

Samen met Wouter maak ik nu de muren af. We zetten de wanden en maken de tentoonstellingstafels. We werken veel voor de kunstwereld, zoals musea en galeries. Ik hou van de grachten, toevallig woon ik zelf aan de Nieuwe Keizersgracht. Ik heb een boot voor het huis voor tochtjes door de stad.


Gouden Bocht blow-up

Het derde en laatste deel van de tentoonstelling gaat over het ‘nieuwe wonen’ in de zeventiende eeuw. De grachten en de bouwblokken waren veel ruimer opgezet dan de oude stad. Op een laatste blow-up zien we een luxe sledekoetsje, voortgetrokken door een paard, pal voor een voornaam huis. Het is alsof we zelf aan de gracht staan. Langs de kade staat een lange rij bomen. Ook vroeger waren de grachten opvallend groen. Zeven huizen verder buigt de gevelwand naar rechts. Het is de Gouden Bocht in de Herengracht. Over ruim twee weken, vanaf 15 februari, zijn tegen die achtergrond de prenten en tekeningen te zien die het verhaal vertellen van de ontwikkeling van het grachtenhuis.

29 januari 2013 | Filed under Tentoonstellingsinformatie and tagged with , .

Tags:,

Reacties zijn gesloten.