Booming Amsterdam De aanleg van de grachten in de Gouden Eeuw. Tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam, 15 februari – 26 mei 2013          

Over de tentoonstelling

Booming Amsterdam

De aanleg van de grachten in de Gouden Eeuw

Het Stadsarchief Amsterdam presenteert van 15 februari t/m 26 mei 2013 de tentoonstelling Booming Amsterdam.

In 2013 bestaat de Amsterdamse grachtengordel vierhonderd jaar. Booming Amsterdam toont het hoe en waarom van de aanleg van de grachten aan de hand van authentieke documenten en kaarten. Veel van deze stukken zijn voor het eerst voor het publiek te zien, mede dankzij een aantal bijzondere bruiklenen. Een van de topstukken is de koperplaat van Nicolaes Visscher (1618–1679) met de plattegrond van Amsterdam omstreeks 1660. De gravure toont de stad op het hoogtepunt van de Gouden Eeuw, met een oningevulde strook voor de beoogde stadsuitbreiding aan de oostkant. Te zien zijn ook de ontwerpkaarten van de uitbreidingsplannen die bij de stadsbestuurders op tafel lagen en het perkamenten octrooi van de Staten van Holland waarmee Amsterdam toestemming kreeg voor de vergroting.

In de Gouden Eeuw groeide Amsterdam snel. Handel en scheepvaart op alle delen van de wereld leidde tot grote welvaart en een snelle aanwas van de bevolking. Dankzij de originele zeventiendeeeuwse ondertrouwregisters, bewaard op het Stadsarchief, wordt duidelijk dat de nieuwe Amsterdammers zelfs uit Angola, Brazilië en New York naar Amsterdam kwamen.

De explosieve bevolkingsgroei van Amsterdam leidde tot de twee ambitieuze stadsuitbreidingen van 1613 en 1663. De vogelvluchtkaarten van Balthasar Florisz (1625) en Jacob Bosch (1681) geven momentopnames van de uitbreidingen. Een spectaculaire digitale groeikaart toont de bezoeker in zes minuten de groei die de stad in de Gouden Eeuw doormaakte.

Aan de nieuw gegraven grachten kwamen ruim opgezette woonblokken met grote bouwkavels en diepe achtertuinen. Prenten en zeldzame architectuurtekeningen laten zien in welke huizen de nieuwe rijken aan de grachten woonden. Architecten van naam, zoals Philips Vingboons en Adriaen Dortsman, leverden daarvoor de monumentale ontwerpen.

De tentoonstelling opent met een spectaculaire groeikaart in de centrale hal van het Stadsarchief Amsterdam. In vijf minuten tijd ziet u hoe de stad Amsterdam de groei doormaakt van de twee grote stadsuitbreidingen van de Gouden Eeuw.

Booming Amsterdam
15 februari t/m 26 mei 2013

Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32, 1017 HL Amsterdam

Openingstijden
Dinsdag – vrijdag 10-17, zaterdag – zondag 12-17.

Toegang
Volwassenen € 6
Kinderen 12-18, Stadspas, Pas 65+, CJP, Museumkaart € 4,
Kinderen onder 12, Vrienden Stadsarchief, Rembrandkaart, City Card gratis.
Stadsarchief Amsterdam is te bereiken met tram 16, 24 en 25 halte Keizersgracht.

2 augustus 2012 | Filed under Tentoonstellingsinformatie.

7 reacties op Over de tentoonstelling

 1. R. Andrea says:

  Onlangs vriend geworden van het Stadsarchief, fantastisch, ik word helemaal blij van zo’n tentoonstelling.

 2. Melissa says:

  Ik wil er wen heen maar kost het iets ??

 3. admin says:

  @Melissa: Zoals hierboven vermeld staat:

  “Volwassenen € 6, Kinderen 12-18, Stadspas, Pas 65+, CJP, Museumkaart € 4, Kinderen onder 12, Vrienden Stadsarchief, Rembrandkaart, City Card gratis.”

 4. Steven says:

  Ik vroeg me af of de tentoonstelling ook voor een engelstalig persoon te bezoeken is? Zijn de beschrijvingen ook in het Engels?

  MvG, Steven

  • admin says:

   Jazeker, de tentoonstelling is tweetalig. Volgende week zal ook wat onformatie in het Engels op deze site geplaatst worden.

 5. Maartje says:

  Is de tentoonstelling ook leuk voor kinderen? En zo ja, vanaf welke leeftijd ongeveer?