Booming Amsterdam De aanleg van de grachten in de Gouden Eeuw. Tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam, 15 februari – 26 mei 2013          

Het nieuwe wonen

Aan de nieuw gegraven grachten, de Heren- , Keizers- en Prinsengracht kwamen ruim opgezette woonblokken met grote bouwkavels en diepe achtertuinen. Wat voor huizen werden daar in de zeventiende eeuw gebouwd? Hoe zagen de grachten er in de Gouden Eeuw uit? Wanneer werd de Gouden Bocht werd aangelegd?

Prenten en zeldzame architectuurtekeningen laten zien in welke huizen de rijke Amsterdammers aan de grachten woonde. Daarbij zijn ontwerpen van bekende architecten, zoals Hendrick de Keyser en Philip Vingboons.

De vogelvluchtkaarten van Balthasar Florisz van Berckerode (1625) en Jacob Bosch (1681) tonen de stad, zoals zij er in de Gouden Eeuw uitzag.

22 augustus 2012 | Filed under Tentoonstellingsinformatie and tagged with , .

Tags:,

4 reacties op Het nieuwe wonen

 1. Klaas Kars says:

  Ik hoop dat bij de uitbreiding ook aandacht wordt geschonken aan de Jordaan.
  Twee redenen;
  1) Er is geen grachtengordel denkbaar zonder de Jordaan. Want daar woonden de bouwers en de ambachtslieden die de grachtengordel hebben gebouwd, daar kwam veel personeel vandaan.
  2) Het feit dat bij een uitbreiding van de stad voor gegoede inwoners er tegelijkertijd een uitbreiding voor de “gewone man” plaatsvond, is ook bijzonder.

  • Bob Morritt says:

   Klaas ist igren der bruder auf Chris J.Kars

   Hi Klass are you Chris J.Kaas brither trting to find Chris, if I have the correct Klass your sister is/was ‘Ineke’ from Castricum n/h…BOB

 2. E. Meijers says:

  Wil je zien hoe de Herengracht en de Keizersgracht er rond 1750 eruit zagen?
  Zie voor de Herengracht http://www.amsterdamsegrachtenhuizen.info/grachten/hge/hg06/
  Voor de Keizersgracht http://www.amsterdamsegrachtenhuizen.info/grachten/kgo/kg07/

 3. Bob Morritt says:

  Klass if you know where Chris J Kars is .I would be pleased to know he is my old friemd from 1962-1967..Bob