Booming Amsterdam De aanleg van de grachten in de Gouden Eeuw. Tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam, 15 februari – 26 mei 2013          

Een stad vol nieuwe Amsterdammers

In de Gouden Eeuw groeide Amsterdam spectaculair. Handel en scheepvaart op alle delen van de wereld maakte van de stad aan het IJ een van de rijkste metropolen in Europa. Amsterdam was booming. Talloze immigranten kwamen hier naar toe op zoek naar werk en een betere toekomst. Waren er in 1600 nog ongeveer 50.000 Amsterdammers, in 1700 was hun aantal meer dan verviervoudigd tot ruim 200.000.

Waar kwamen al die nieuwe Amsterdammers vandaan? Waar woonden zij? Wat was hun beroep? Dat laten we zien met behulp van de oude registers van ondertrouw die op het Stadsarchief bewaard worden. De huwelijkspartners waren meestal elders in Nederland of Europa geboren. Maar zij kwamen ook uit verre werelddelen: Brazilië, Nieuw Amsterdam (New York) en zelfs Angola. Op de tentoonstelling kunt u zelf zoeken naar hun herkomst, het beroep van de mannen, in welke straat van de stad zij woonden en in welke straat hun bruiden.

22 augustus 2012 | Filed under Beeld, Tentoonstellingsinformatie and tagged with , , , , .

Tags:, , , ,

Reacties zijn gesloten.